Elisabet Höglund ljuger på Facebook i Folkhälsomyndighetens tjänst.

Jag fick tips från en vänt att Höglund har vänt kappan efter vinden och nu försvarar Anders Tegnell och den s.k svenska strategin. Hon skriver själv att det är FHM:s tolkning av rättsläget och att det är jurister på FHM som står för denna tolkning. Hon citerar ur grundlagen RF 2 kap och påstår att grundlagen förbjuder s.k. lock down. Hon skriver vidare att smittskyddslagen bara medger undantag för att isolera enskilda personer samt sätta mindre geografiska områden i karantän. Detta är riktigt, men uppgiftslämnarna på FHM har chansat på att varken Höglund eller hennes Fb-läsare vet vad som står i grundlagen. Det vet jag. I RF 2 kap 21 § kan man läsa följande om begränsning av svenska medborgares  rörelsefrihet:
 
Begränsningar enligt 20 § får göras endast för att tillgodose ändamål som är godtagbara i ett demokratiskt samhälle. Begränsningen får aldrig gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den och inte heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar. Begränsningen får inte göras enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning.
 
20 §, som nämns handlar om begränsning av bl.a. rörelsefriheten.
 
FHM borde ha uppmärksammat regeringen på behovet av ny lagstiftning, som medgivit begränsning av större geografiska områden eller hela landet, detta särskilt mot bakgrund att det saknades skyddsutrusning i bl.a. äldreomsorgen. Då länge skyddsutrustning inte fanns till all personal, måste alla medel tillgripas för att ingen personal skulle föra in smittan på äldreboendena, varför personalen själva inte fick bli smittade Men Tegnell o Co valde att smittan skulle få spridas i samhället och smittspridningen bara begränsas så mycket att sjukvården inte blev överbelastad med covid-patienter. 
 
Det är svårt att inte kalla denna strategi för "framkallande av fara för annan", som är en juridisk term, eller rentav "planerat massmord". Uppenbarligen var regeringen informerad om dessa konsekvenser, eftersom finansmarknadsminister Per Bolund, har förklarat att just så var det, i en intervju i Expressen-TV i början av juni. 
 
Han sa där att strategin var att inte alltför mycket smitta skulle spridas under alltför kort tid. Just de ordeon 
 
Ansvariga på FHM bör ställas inför rätta för brott mot svensk lag. Regeringen bör ställas inför internationell domstol för brott mot mänskligheten, vilket är den jurridiska termen för massmord, som inte har samband med krig och ej heller syftar till utrotning av någon specielll folkgrupp. Eller var det avsett att äldre invandrare från Somalia skulle drabbas särskilt hårt?
 
I ett tidigare inlägg på Fb har Höglund beskrivit hur rädd hon har varit för att själv bli smittad och dö, hur hon har gömt sig i skogen (Hon bor kanske där?).Men har alltså nu gjort helt om, med all sannolikhet efter påstötningar från FHM eller SVT, där hon arbetade som journalist före penioneringen. 
 
Hon harvar nu i att döden på äldreboendena är äldreomsorgens vårdpersonalens fel.  Även om det kan stämma till någon del, så fritar det inte Tegnell från ansvar.  Enligt Yngve Gutafsson, som är professor i geriatrik (äldres sjukdomar) så hade något tusental av de avledna äldre kunnat räddas, som de fått rätt vård. Men det är ju betydligt fler än så. som har dött.
 
Resonemanget att dödsfallen är vårdens fel är dessutom i högsta grad "oetiskt". Det är som om vanliga mördare skulle gå helt fria från straff, för att mordoffret inte fått rätt vård och hade kunnat räddas med rätt vård. 
 
Som statsepidemiolog har det varit Tegnells skyldighet att skydda befolkningen mot smitta så mycket det bara går. I stället har han aktivt motarbetat åtgärder, som kunnat rädda åtminstonde en mycket stor del av de döda. 
 
Har man ens lyckats hålla nere smittspridningen på den nivå, som sjukvården klarar av? Att så många,  som behövt sjukhusvård inte har fått det, talar ett annat språk .Likaså det faktum att resurser har tagit från annan vård för att klara covid-vården, att planerade operationer har skjutits upp på obestämd framtid, och att många kommer att dö i förtid p.g.a, utebliben vård mot andra åkommor.
 
Enligt engelska beräkningar kommer fyra gånger så många dö av utebliben vård som antalet döda i covid- 19, därav en mindre del på kort sikt och en större del på längre sikt. Detta i England. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0