Trumps båda avgörande misstag

USA:s avgående president Donald Trump har begått flera misstag, men två misstag har varit helt avgörande. Utan dem hade kan kanske vunnit presidentvalet. Trots allt röstade 71 miljoner amerikaner på honom, d.v.s 48 % av väljarna. De båda svenska regeringspartierna, S + Mp fick bara 35 %. Borde då inte statsminister Stefan Löfvén erkänt sig besegrad och utlyst nyval?
 
Ingen amerikansk presidentkandidat har någonsin fått så många röster som den troliga segraren Joe Biden, 74 miljoner. Men det att betyder att Donald Trump fick näst felst röster någonsin i ett presidentval. Men det heter ju att nära skjuter ingen hare. Det räcker inte att vara näst bäst för att vinna. Visst förekom valfusk och förvisso har den centrala amerikanska valmyndigheten ännu inte utkorat segrare.Men eftersom inget centralt organiserat valfusk har påvisats, finns ingen anledning att tro att inte båda sidor fick en del extraröster genom valfusk. Sp. även om del röster kan komma att ogiltigförklaras, kommer det att vara på båda sidor, och Biden har vunnit, även om det blir med någon mindre marginal än vad de preliminära reslutaten pekar på..Det amerikanska valsystemet inbjuder till valfusk och når inte riktigt upp till att vara ett demokratiskt val enligt europeisk standard.
 
Skulle ingen av Trumps anhängare ha känt sig manad att göra på samma sätt, när Trump redab före valdagen anklgagade  motsedan för fusk och infrågasatte det kommande valresutatet?  Att man kunde poströsta och skicka  sin valsedel som ett vanligt brev med Postnord och att postståmpelns datum avgjorde om man röstat i rätt tid liknar mer en medlemsområstning i en svensk ideell förening än ett val till världedns viktigaste ämbete. De svenska Biden-supporters som talar om valet som demokratins seger över en hotande diktatur, är inte demokratiskt trovärdiga för egen del.
 
Trumps båda avgörande misstag: 
1. Om någon vill ta ifrån dig en förmån (i detta fall rätten att rösta i ett presidentval), som du inte utnyttjar. kommer du sannolikt att utnyttja denna förmån, som det så blir  för första gången. Och då röstar du inte på den, som säger att din röst inte ska räknas. Så. oavsett om Tump hade rätt i sina anklagelser mot motparten om ovalfusk. eller ej, så gav det Biden många extraröster. Som ett brevpå posten.
 
2. Trumps hantering av pandemin och bagatellisering av faran, speciellt under valkampanjen. Han verkar ju närmast inspirerad av den svenska statsepidemiologin Anders Tegnell och den svenska utrikesminister Ann Linde under början av pandemin i Sverige. Och detta tyder på ett mycket dåligt  omdömehos den man, som under fyra år har haft besluten att anvånda eller ine använda de amerikanska kärnvapen i sin handoch nu sökte förtroende för ytterligare en mandatperiod-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0