Viruset som flyger under radarn

Området under den nedre linjen kallas radarskugga. Den nedre linjen kan pressas upp av höga berg,. Och på längre avstånd från radarstationen också av jordens rundning.
 
Ett virus är för litet för att upptäckas av radar. "Flyga under radarn" kan emellertid användas som ett bildspråk för objekt och företeeser, som inte blir upptäckta med den teknik eller de metoder som används. När Folkhälsomyndigheten i Sverige i början av pandemin bestämde att Sverige skulle sluta testa, var det som att stänga av radern, när ett stort fienteligt anfall väntas Kan man tänka sig ett tydligare bevis för att FHM hade bestämt sig för att smittan skulle spridas och människor dö? I något syfte som man fortfarande inte vill erkänna .Men frågan är om viruset har sprideits "under radarn" även i länder med en omfattande testning av befolkningen.
 
Men förr eller senare får en virussjukdom, som flygit under radarna under flera veckor ett så våldsamt utbrott, så att det plötsligt dyker upp helt nära radarstationen. De först drabbade länderna reagerade snabbt, med omfattande nedstängnar av samhället. I Sverige blåljög FHM och sa att det inte skulle drabba Sverige, för i Sverige hade ju halvguden Anders Tegnell och han gudfader Johan Giesecke valt rätt strategi. 
 
Men frågan kvarstår vilka mystiska egenskaper just ,covid -19 har när viruset över huvud taget lyckades flyga under radarn, och så länge, t.o.m i länder  med omfattande testning. En förklaring kan vara att testningen var frivillig och att viruset oupptäckt spreds bland personer, som ansåg att de inte behövde testa sig. Men det finns fler orsaker som kan ha bidragit. 
 
- Covid är en smittsam, men inte extremt smittsam sjukdom
 
- Covid är en dödlig, men inte extremt dödlig sjukdom. Man kan t.o.m har sjukdomen och vara smittbärare utan att själv veta om det.
 
- De, som inte testade sig,trots att de erbjudits testning, kan ha trott att de hade en så hälsosam och försiktig livsstil, så att de inte trodde att de själva skulle drabbas av smittan. Vilket bidrog till en läg smittsridnings-hastighet hos just den folkgruppen
 
- De allra sköraste, de som löpt störst risk att bli svårt sjuka och dö, hade redan dött, eller hade i några fall återhämtat sig efter lång tid på IVA.De näst sköraste var fortfarande vid relativt god hälsa, men deras allmäntillstånd skulle komma att försämras med tiden. 
 
 - R-talet var lägt,  sedan utbrottet undervåren och  sensommaren och våren hade mattats av. I teoriernas sköna värd, betyder ett R-tal under 1.0 att sjukdomen håller på att dö ut.Tomma sjuksalar i de länder som hade drabbats hårdast i början av pandemin, togs som bevis för att det redan hade skett, att sjukdomen covid redan hade dött ut. 
 
I mitt förra inlägg har jag förklarat hur smittsridningen kan öka från en mycket låg, men gradvis ökande nivå med att en smittar två, två smittar fyra, fyra smittaar sexton o.s.v.. I detta exempel är R-talet 2.0, vilket är extremt högt R-tal, som sällan förekommer i verkligheten. I verkigheten får ett R-tal på 1.25 anses som mycket högöt, meda ett R-tal på 0,95 måste anses som oroväckande högt, 
 
Det behövs ju bara en liten ökning från 0,95 så är explositionen ett faktum och smittan sörids närmast okontrellerbart. Det är först sedan R-talet har sjunkit oavbrutet under flera år, som man kan tala om att sjukdomen håller på att dö ut. 
 
R-talet visar alltså i princip hur många andra en smittad person hinner smitta in han tillfrisknar från sjukdomen eller dör. FHM har alltså med ett aningen vacklande stöd av den svenska regeringen valt den dödligaste metoden för att minska R-talet, medan man i andra länder har valt att begränsa överföringen av smitta från person till person, genom att göra det rent kriminellt att utsätta andra för livsfaran.
 
Läste igår i tidningen att en undersköterska har åtalats för brottetw "Framkallande av fara för annan" för att hon gått till jobbet trots att hon hade testats posivitvt. Vad är det för krukor tilll åklagare vi har i Sverige. som inte vågar åtala de högst ansvariga för samma brott? .
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0