Ska sjuka äldre straffas med döden för unga och friskas vårdslösa nyårsfirande?

Dödsstraffet i Sverige avskaffades 1921 och föreslås återinföras 2021 - men bara för personer över 70 år. Brottet är sjukdom, att de tar upp vårdplatser för unga, som till stor del har sig själva att skylla för att de blivit sjuka. inte alla förstås. Och alla äldre är väl inte heller helt oskyldiga, för de kan ju ha blivit lurade att de måste  krama barn och barnbarn.
 
En chefsläkare vid ett sjukhus i region Stockholm - den region som avlivat flest äldre genom att neka dem sjukhusvård - föreslår nu att prioriteringsordningen för vaccinering ska ändras så att sjukhusanställda ska vaccineras först. Enligt beslutad prioritering ska äldre, som bor på .s.k. särskilda boenden eller har hemtjänst samt den personal som vårdar dessa vaccineras först. Och därefter övriga 70 +. De sjukhusanställda torde komma först inom den stora gruppen under 70 år, kanske redan i februari, enligt beslutad prioriteringsordning.
 
Men är det inte självklart att trycket på sjukhusvården kommer att öka på grund av de nya  kraven,att ingen får nekas sjukhusvård på grund av hög ålder? Jo, i region Stockhol kan det vara så. Och som grädde på moset kommer nu förväntade massinsjuknanden bland unga nyårsfirare inom några veckor. Jag förstår att den berörda chefslåkaren är desperat. Till saken hör att samma chefsläkare strax innan hade uttryckt sin vrede och ångest över nyårsfirandet, och dess kommande belastning på sjukhusvården.
 
Han framhöll att med vaccinering av sjukhuspersonalen först, kommer fler av dem att vara i tjänst, när de unga nyårsfirarna stormar in på sjukhusen. Enligt nuvarande rekommendationer ska ju alla stanna hemma från jobbet, om de känner sig sjuka. Även om det inte är covid, för det kan de ju inte veta säkert.
 
Så. även om jag jag kan förstå chefsläkarens desperation, så måste vi säga ett tydligt nej till förslaget. Vi måste mobilsera ett ädreuppror. Vi ska inte ha kollektiva dödsstraff för olämpligt beteende. Inte mot någon åldersgrupp och defintivt inte mot den minst skyldiga åldersgruppen. Vi måste säga ett tydligt nej för att framtivna andra lösningar på den befarade personalbristen inom sjukhusvården.
 
Stäng ner all kollektivtrafik i storstadsregionerna för alla utom de vårdanställda.Ställ in alla övrig kollektivtrafik och kör särskidlda personalturer mellan bostadsområdena och skjukhsen och andra vårdinr'ttningar - för dem som inte har egna färdmedel. Högst 13 passagerare i varje buss, så att passagerarna kan hålla avstånden under  resan. Förbjud all trafik med privatbilar utom för vårdanställda på väg till eller från jobbet.
 
Politikerna i storstadsregionerna har befogenhet att ställa in all kollektivtrafik enligt ovan, eftersom regionerna är huvudmän för den lokala och regionala kollektivtrafiken. De privarta buss- och tågbolagen är bara utförare och bestämmer inte över trafiken
 
Jag begär inte att en chefsläkare ska känna till allting som kan göras utanför sjukvården för att lindra trycket på vården. Det är dags för  de ansvariga att träda fram och ta ansvar genom att utnyttja de befogenheter som de har - ,och inte skylla ifrån sig på de privata trafikutförarna, som faktiskt har ingenting att säga till om.
 
Och det är ju också ett faktum att, om personalen inom äldreomsorgen vaccineras samtidigt med vårdtagarna, så behöver färre inom den personalkategori stanna hamma, så att personalnärvaron inom åldreomsorgen ökar och omvårdnaden blir bättre. Vilket också torde minska behovet av sjukhusvård.
 
Nej, huvudmännen för kollsktivtrafiken, som brukar utgöras av samma politiker som är huvudmän för sjukvården har kanske inte befogehet att även stänga ner all  privatbilism. Men de kan ta bort trängselavgifterna för vårdanställda på väg till eller från jobbet och chockhöja dem för alla andra privatbilister.Tills alla har blivit vaccinerade.
 
Acceptera inte politikernas undanflykter att de saknar befogenheter att göra vad som måste göras för att rädda vården och rädda liv. Men vissa politker har ju själva betett sig som om pandemin redan var över när de första lådorna med vaccin nådde Sverige. Deras förakt för gemensamt anvarstagande har naturligitvis  inspirerat ungdomars vårdslösa nyårsfirande.
 
Förstår alla undomar ens skillnaden mellan vaccin, som förebygger framtida sjukdomar, och medicin, som i bästa fall botar den som redan är sjuk?
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0